Неділя, 19.05.2024, 03:31
Вітаю Вас Гість | RSS

 Трудове навчання для вчителів

РеєстраціяВхід


Меню сайту
Корисна інформація

Форма входу
Головна » 2011 » Квітень » 8 » Паяння алюмінію і його сплавів
21:00
Паяння алюмінію і його сплавів

 Алюміній і його сплави широко використовуються для виготовлення різних паяних виробів в авіаційній, автомобільній, електротехнічній і інших областях промисловості.

Методами паяння можна також виправляти механічні пошкодження і різні дефекти у відливаннях з ливарних сплавів. Через наявність на поверхні алюмінію і його сплавів хімічно стійкої окисної плівки пайка складна і багато в чому відрізняється від паяння інших металів. Звичайно застосовують лише ті методи, при яких відбувається руйнування оксидів у момент паяння. До таких способів відносяться флюсові паяння з механічним руйнуванням окисної плівки (абразивна, натиранням), паяння ультразвуком, паяння з руйнуванням окисної плівки за допомогою активних флюсів і ін. Перші два способи використовуються тільки для паяння легкоплавкими припоями, за третім способом можна паяти і легкоплавкими і тугоплавкими припоями. За допомогою легкоплавких припоїв алюміній і його сплави можна паяти з багатьма металами, основна задача при цьому полягає в попередньому покритті поверхні алюмінію припоєм. Подальше паяння деталей, луджених припоєм, нічим не відрізняється від паяння інших металів за допомогою звичайних вживаних припоїв і флюсів.

При паянні алюмінію з механічним видаленням окисної плівки паяний виріб нагрівають, на зону шва наносять шар розплавленого припою і під ним шабером, паяльником або сталевою щіткою видаляють поверхневу плівку. Інколи очистка окисної плівки проводять безпосередньо паличкою припою, в який вводять абразив. У міру видалення окисної плівки припій змочує оголену поверхню алюмінію і після охолоджування дає міцний зв'язок. Абразивне паяння не вимагає застосування флюсу. Різновидом абразивного паяння є лудіння поверхні алюмінію за допомогою ручного шліфувального верстата. Окисну плівку з поверхні алюмінію можна видаляти паяльником з вібруючою металевою щіткою або ультразвуком. Застосування флюсів при цьому способі паяння не  потрібен. При паянні алюмінію ультразвуковими паяльниками застосовують легкоплавкі припої на цинковій або олов'яній основі з цинком, кадмієм і алюмінієм. При паянні необхідно кінець робочого стрижня тримати якомога ближче до поверхні алюмінію, але по можливості не торкатися її.

З'єднання з алюмінію, паяні легкоплавкими припоями на основі свинцю, олова, кадмію і вісмуту, погано чинять опір корозійним руйнуванням, тому такі припої застосовувати не рекомендується.

Паяння легкоплавкими припоями може бути здійснено також про допомогою реактивних і органічних флюсів. Реактивні флюси звичайно складаються з хлористих солей цинку, олова, амонія і фтористих солей натрію, калія або літію.

Із застосуванням реактивних флюсів можна паяти газополум'яним нагрівом, в печі або у ваннах з флюсом.

По-перше двох випадках флюс застосовують в рідкому вигляді, у вигляді порошку або пасти, в останньому випадку зібране під паяння виріб занурюють в розплавлену сіль. При паянні у ванні з флюсом припій при збірці заздалегідь закладають в спеціальну виточку або 1 застосовують припої фасонів, які укладають в зоні паяння. Паяння з одночасним покриттям всього виробу припоєм може бути здійснено у ванні, що складається з розплавлених припою і флюса. Для цієї мети в тигель завантажують припій з температурою плавлення 150—200° С і суміш солей, наприклад складу, мас.

Їдкий натр .80

Окисел цинку. 3

Вода.17

Якщо в розплавлену ванну занурити виріб, то надмірний їдкий натрії  видаляє з поверхні металу окисну плівку, а що утворюється в результаті реакції між двома солями цинку натрію висадиться на поверхню виробу тонка плівка цинку. При подальшому зануренні розплавлений припій заповнює зазор ш покриває оцинковані місця. Замість одного натрію можна використовувати їдке розжарюй або гідроокис літію. Цим способом можна паяти алюмінієві сплави як між собою, так і з іншими металами . Я сплавами, наприклад з міддю, нікелем або сталлю. Недоліком пайки із застосуванням реактивних флюсів є низька корозійна  стійкість паяних з'єднань. Тому після паяння слідує не тільки  ретельно промити вироби, але і нанести на них лакофарбне покриття. Унаслідок того, що органічні флюси при перегріві обвуглюються, не рекомендується застосовувати нагрів відкритим полум’ям. В цьому випадку краще всього вести паяння терморегулюючим паяльником з  тором або в печі, не допускаючи нагріву вище 275°С.

Переглядів: 3092 | Додав: Gugenot | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Поділитися
Copyright MyCorp © 2024